Vrouwen pakken sneller de e-bike
Gepubliceerd op 27 oktober 2016

Vrouwen pakken sneller de e-bike

Meer vrouwen fietsen op een e-bike dan mannen.

We fietsen vaker en verder en leggen jaarlijks zo'n 1,5 miljoen kilometer af op de elektrische fiets. Die e-bike wordt trouwens vaker gebruikt door vrouwen dan door mannen, aldus onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeid (KiM).

Fietsgebruik toegenomen
Het fietsgebruik is met 11% toegenomen sinds 2015. We gebruiken de fiets vooral als vrijetijdsbesteding, maar ook steeds meer als vervoermiddel naar school of het werk. Tien jaar geleden gingen echter meer mensen met de fiets boodschappen doen, vergeleken met nu.

Vrouwen pakken sneller de e-bike
Opvallend is dat vooral vrouwen van 60 jaar en ouder vaker en verder zijn gaan fietsen, terwijl bij de mannen de sterkte groei zichtbaar is bij jongeren tot 30 jaar. Ook pakken vrouwen sneller de e-bike dan mannen, 180 miljoen keer tegenover 100 miljoen keer bij de mannen. Opvallend is dat mannen gemiddeld grotere afstanden afleggen dan vrouwen.

Meer jonge mensen op een e-bike
Gemiddeld fietsen we ongeveer 1,5 miljard kilometers op de e-bike. 65-plussers zijn groot vertegenwoordigd onder de e-bikers, ruim de helft van deze afstand werd door deze groep afgelegd. Steeds meer 50-60 jarigen gaan ook gebruik maken van de e-bike, 30-37 procent wordt door deze leeftijdscategorie afgelegd. E-bikes worden vooral ingezet voor pleziertochten en vrijetijdsbesteding.

De auto blijft steeds meer staan
E-bikers pakken vaker de fiets in plaats van de auto, zo geeft ruim 40 procent aan in het onderzoek. Ongeveer 30 procent pakt minder vaak het openbaar vervoer nu ze een e-bike hebben. Mensen kiezen vooral de elektrische fiets vanwege het comfort. Ook is de actieradius van een e-bike anderhalf keer groter dan een gewone fiets.

Bron: ANWB Fietsen